LED-verlichting in uw interieur?

LED-verlichting wordt steeds vaker gebruikt in een interieur. Veel mensen staan er echter nog wat huiverig tegenover, want LED-verlichting heeft een koude lichtkleur en hoort niet thuis in een sfeervol interieur, toch?

De doorbraak van warme LED-lampen
Een gloeilamp geeft warm licht en is sfeervol, prettig, zacht en gezellig. In het verleden lag dat bij led licht anders. LED-verlichting was blauw, ongezellig en had een kille uitstraling. Langzaamaan begon dat te veranderen en kwamen er ook LED-lampen op de markt met warm en sfeervol licht. Technisch gezien stonden de LED-fabrikanten jarenlang voor een behoorlijke uitdaging om van de oorspronkelijk lichtkleur van LED (kil blauw) een warmwitte lichtkleur te maken.

Consumentgebruik
Inmiddels zijn er vele consumenten die gebruik maken van een warmwitte LED-lamp ter vervanging van de gloeilamp met een fractie van de energieconsumptie. LED is de grootste vernieuwing in verlichting sinds het elektrische licht werd uitgevonden. Een LED-lamp brandt tot 20 jaar lang, daarnaast hebben deze lampen een zeer korte opstarttijd: je haalt de schakelaar over en de lamp brandt onmiddellijk op vol vermogen. LED-lampen zijn tot 50% efficiënter dan spaarlampen. Een nadeel blijft wel dat deze lampen wat duurder zijn in de aanschaf in vergelijking met andere lichtbronnen, maar deze uitgave wordt over het algemeen ruimschoots terugverdiend door de lange levensduur van de lamp.

Milieuvriendelijk
Een LED-lamp is zeer milieuvriendelijk. De CO2-uitstoot, als gevolg van de opwekking van de stroom, wordt 85% minder en de lamp bevat geen giftige kwikdampen zoals een spaarlamp. Door de zeer lange levensduur van LED-lampen komen de gebruikte materialen ook niet ieder jaar terug in de afvalberg.

Een aantal voordelen van de LED-lamp ten opzichte van andere verlichtingstechnieken op een rijtje:

  • Langere levensduur: LED-Lampen gaan meer dan 35.000 branduren mee. Dat is 30 keer langer dan gloeilampen, 25 langer dan halogeenlampen en 10 keer langer dan fluorescentielampen. U levert hiermee niet alleen een bijdrage aan het milieu maar u bespaart eveneens flink op uw energiekosten;
  • Hoge efficiëntie: Bespaar meer dan 70% op energieverbruik ten opzichte van traditionele verlichting. Een 5,5W LED MR16 genereert evenveel licht als een 9W CFL (compacte fluorescentielamp), een 35W halogeenlamp en meer dan 80% in vergelijking met een CFL downlight;
  • Verlichting met een groen karakter: Het lage energieverbruik maakt niet alleen dat LED-verlichting beter is voor het milieu maar heeft daarnaast nog andere groene elementen in zich. Omdat de LED-lampen weinig tot geen hitte produceren dragen deze niet bij aan de verwarming van de ruimte waar ze hangen. Hierdoor zal de airconditioning minder hard moeten draaien waarbij wederom energie en CO2 bespaart kan worden. LED-lampen bevatten geen giftige stoffen zoals kwik en produceren geen schadelijke straling als infrarood en UV straling;
  • Superieure kleuren bevorderen het comfort: Helder licht en hoge waarden op CRI (Kleurweergave index) welke aantonen dat er heldere kleuren worden weergegeven. Dit betekent dat LED-Verlichting het juiste en benodigde licht produceert dat wenselijk is voor een prima lichtervaring.

Vele van onze leveranciers hebben zelfs een afstandsbediening voor het regelen van de warmte van het (LED) licht.

Sylvana

 24-11-2016