Groen!

Als ik het woord 'groen' noem, verwacht u waarschijnlijk dat ik het ga hebben over een mooie bank bekleed met donkergroen velours dat heerlijk luxe aanvoelt of over een eigentijds interieur met veel groene planten. Niets is minder waar, ik wil u iets vertellen over wat 'groen' in de betekenis van duurzaam ondernemen voor Interieur Paauwe en haar leveranciers betekent.

Misschien dat u het niet zou verwachten, maar de meubelindustrie is vrij traditioneel ingesteld. Natuurlijk maken de designers telkens nieuwe collecties volgens de laatste trends, maar de fabricage heeft decennialang op dezelfde wijze geproduceerd. Gelukkig hebben een aantal fabrikanten al in een vroegtijdig stadium hun nek uitgestoken door zaken anders te gaan doen. Als Interieur Paauwe hebben we deze fabrikanten omarmd en gepromoot.

Op dit moment zien we dat binnen de Europese meubelindustrie het tij aan het keren is en dat duurzaam produceren een pré is. Enkele voorbeelden van duurzame initiatieven binnen onze branche.
 

Hilco: Design uit eigen weide

Bij de ontwikkeling van hun nieuwe fauteuil Hilco, heeft het Venlose Leolux alles in het werk gesteld om dit meubel lokaal te produceren. De hoogwaardige grondstoffen komen allemaal uit de regio. Grootste winst zat 'm daarbij in het leder. Normaal gesproken komt legt het leder zo'n 2.000 km af, in dit hele project was de grootste afstand tussen Leolux en leverancier 125 km. Ook interessant: elke fauteuil krijgt een unieke code mee, waarmee je online kunt achterhalen waar de gebruikte producten vandaan komen, tot aan de weide waarin desbetreffend rund heeft gelopen.

 

RIVA: plant meer bomen dan het gebruikt

Het Italiaanse RIVA is gespecialiseerd in de vervaardiging van massief houten meubelen. Op het speciale Kauri hout na, is het hout afkomstig van bomen uit de regio Cantù. Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van de bossen, heeft RIVA samen met de gemeente Cantù het project 'The wood of life' gestart, waarbij voor elk geboren kind een boom wordt geplant. De boom krijgt de naam van het kind, zodat deze de groei van de boom kan volgen en betrokken wordt bij de natuur. Daarnaast kunnen kopers van een Riva1920 meubel ook een boom laten planten door RIVA.

 

Stoffen van gerecycled plastic

Chrisitian Fischbacher uit Zwitserland maakt al sinds 1819 kwaliteitsstoffen voor o.a. gordijnen en stoffering. Als in 2009 zijn zij begonnen met het maken van stoffen die vervaardigd zijn uit gerecycled plastic van PET flessen.

 

TEAM7: pioniers in eco meubelen

Al sinds het begin van de jaren '80, toen eco en groen nog helemaal niet hip waren, maakt TEAM7 massief houten meubelen vanuit een duurzame gedachte. Het hele productieproces, van boom tot meubelstuk heeft TEAM7 in eigen hand en de toeleveranciers komen allemaal uit de regio. Het bedrijf heeft diverse milieucertificaten behaald en is daar terecht trots op.

TEAM7 is echt één van de pioniers in onze branche en plukt nu de vruchten van hun jarenlange ervaring in duurzaam ondernemen.

 

RetourMatras

Koopt u een nieuw matras bij Interieur Paauwe; dan vraagt u zich misschien af wat er met uw oude matrassen gebeurt. Onze medewerkers nemen deze graag mee. Wij zamelen namelijk de matrassen in voor RetourMatras. Het doel van RetourMatras is 100% grondstoffenhergebruik. Het eindproduct van RetourMatras is 'bonded foam' en dat wordt onder andere gebruikt als ondertapijt, akoestische isolatie en als shockpad onder sport- en kunstgrasvelden.

 

Arco: Local Wood

Wat mooi is hoeft niet van ver te komen … en daarom koopt Arco het hout voor hun Local Wood-collectie dichtbij, in het gebied rondom de fabriek in Winterswijk. Ook Arco houdt haar productieketen zo kort mogelijk, met zo weinig mogelijk uitstoot en energieverspilling.

Bij Arco vinden ze dat duurzaam leven goed samengaat met esthetiek en genieten van het leven.  En zo is de cirkel rond: u praat aan een tafel uit de Local Wood collectie over de wereld van morgen.

 

Desso: Cradle to Cradle

'Desso, leverancier van hoogwaardige tapijttegels en kamerbreed tapijt, richt zich voornamelijk op superieur vloerontwerp en Cradle to Cradle'. Zelf in hun missie noemt Desso Group het Cradle to Cradle principe.

Al in 2008 heeft het bedrijf zich ten doel gesteld om alle producten in 2020 volgens dit principe te produceren. Dat betekent dat dan al hun materialen vrij van mogelijk schadelijke toxines zijn, er alleen duurzame energie wordt gebruikt en dat de producten kunnen worden teruggenomen om de materialen weer te hergebruiken.

 

Elmo: afvalwater wordt drinkwater

Leerlooierij Elmo Sweden is gespecialiseerd in meubel- en autoleder van Scandinavische huiden. Elmo leder is altijd van volle nerf huiden, ofwel een natuurlijke nerf waarbij onregelmatigheden als genezen littekens, insectbeten en krassen de authenticiteit bepalen.

Om leer te gebruiken in de meubelindustrie wordt het behandeld en door en door geverfd. Bij dit proces komt veel afvalwater vrij. Naast het beste leder te produceren is het doel van Elmo om ook het schoonste afvalwater te produceren. 

 

Hülsta: Blauer Engel

In Duitsland is 'Blauer Engel' is keurmerk voor milieubewuste ondernemingen geïnitieerd door de overheid. Veel van onze Duitse leveranciers, waaronder Hülsta en Rolf Benz, voeren dit keurmerk.


Johan Paauwe
14-12-2018