Slim wonen

Wie de jaren '80 heeft meegemaakt, herinnert zich ongetwijfeld de hitserie 'Knight Rider' waarin Michael Knight via zijn horloge zijn supergeavanceerde auto Kitt naar zich toe laat komen om hem te redden uit een hachelijke situatie.

Lang hebben we gedacht dat het nooit zover zou komen, maar feit is dat  vandaag al heel veel mogelijk is. Zo zijn er al vele apparaten die luisteren naar stemcommando's en de zelfrijdende auto is volop in ontwikkeling.

Op het gebied van wooncomfort en veiligheid zijn er ook al vele slimme toepassingen. Denk aan het instellen van de verwarming via een app of het bewaken van de woning met camera's. Maar ook in het interieur zien we een opkomst van connected things.

Spectral Smart Furniture

Ontstaan uit persoonlijk ongenoegen over de wirwar van kabels, zijn de TV meubels van Spectral een lust voor oog en oor. Deze bieden plaats aan alle apparatuur zonder dat daar iets van te zien is en ze laden ook nog je telefoon op, draadloos natuurlijk. Alle weggewerkte apparatuur blijft nog wel bedienbaar via één App. Daarmee kun je de TV in de juiste kijkhoek draaien en selecteer je bijvoorbeeld het filmscenario waarbij verlichting en geluid worden ingesteld.  

Luxaflex Powerview

Raamdecoratie op afstand bedienen is al iets van de vorige eeuw. Maar de Powerview van Luxaflex is helemaal van deze tijd. Powerview is 'zelflerend' en laat de raamdecoratie zich aanpassen aan het ritme van bewoners. Daarbij kun je tijden instellen en de lelijke draden naar de producten zijn niet meer nodig door gebruik van batterypack. Ook hier gaat de bediening gesproken of via een app. Bekijk hier de PowerView video.

Somfy smart home

Met Somfy Smart Home bedien en controleer je de zonwering, rolluiken en garagedeur via een app. Je kunt scenario's maken of de woning automatisch laten reageren via sensoren en melders.

Integratie en stembediening

Allemaal verschillende systemen die niet met elkaar communiceren is natuurlijk niet wat men wilt. Gelukkig communiceren bovenstaande systemen wel met elkaar via Apple Homekit, Nest of het IFTTT protocol.

Afkomstig uit de smartphones, veroveren de voice assistants steeds meer terrein; verstopt in slimme speakers en andere smart home apparaatjes. Nu al heeft 1 op de 5 gezinnen in de VS al zo'n slimme speaker in huis, in 2022 verwacht men een penetratie van 66%. Aan je voice assistant stel je vragen en je krijgt antwoorden terug, maar je kunt natuurlijk ook commando's geven. Als je eenmaal met een simpel commando je TV met Netflix laat starten waarbij de raamdecoratie en verlichting zich aanpassen, dan wil je nooit meer anders.


steven
05-07-2018