Kunst in het kwadraat

In de maanden augustus en september brengen we in Zonnemaire interieur en kunst weer bij elkaar. Na een lange periode, waarin exposeren en evenementen uit den boze waren, zijn onze bezoekers weer welkom voor een ware expositie.

We vonden het ook hét moment om sommige meubelstukken extra onder de aandacht te brengen. Het woord zegt het al: ‘meubelstuk’. Bij deze pareltjes rijst de vraag: is het een meubel of is het kunst?

Van Dale bracht al enig inzicht.

Kunst is een ambacht dat bedoeld is om de zintuigen te prikkelen …

Of, als je verder gaat zoeken:

Kunst is de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding.

Al in de middeleeuwen waren sommige ambachtsmannen ook kunstenaars. Zij stegen boven hun eigen tijd uit en maakten werkstukken die de eeuwen overleefden en mensen nog steeds beroeren.

Het is een uitgebreide discussie waar ik mij beslist niet verder in zal begeven. Eén ding is echter wel zeker: sommige creaties kunnen je raken. Loop je in een showroom, of loop je op een beurs, zie je soms iets wat je echt raakt. In de showroom in Zonnemaire zie je mensen stoppen bij items waar ze even aan willen voelen en ruiken, die ze willen beleven.

Neem de Venice Console van Riva, 10 jaar geleden gecreëerd door Claudio Bellini. De ‘versleten’ meerpalen uit de Lagune van Venetië, vol met paalwormen, haren, schelpdieren en dergelijke, kregen van hem een tweede leven.

Ze worden door echte ambachtslieden verwerkt tot gladde palen die het karakter vasthouden en worden gecombineerd met een gepolijst stalen blad. Als je ’s morgens je kamer binnenkomt en tegen het daglicht in naar deze palen kijkt, dan zie je – met slechts beetje fantasie – de weerspiegeling van de lucht in het water van Venetië.

En zo hebben we er veel. De Kauri-tafel van Riva, de Pallone van Leolux, de Hug van Giorgetti, de Shell Chair van Carl Hansen. Allemaal evergreens. En wat ik er vooral mooi aan vind: je kunt ermee leven. Er dagelijks op zitten, er met je gezin aan gaan zitten eten en genieten.

Een van de eigenaren van Grange omschreef het een hele tijd geleden het mooist: “Dit is geen meubel meer, maar een meubelstuk. Iets wat je raakt en waar je van gaat houden. Je doet het nooit weg, maar hooguit cadeau. Aan je familie of geliefden.”

En dat is nou het mooie van ons vak. Mensen in contact brengen met deze prachtstukken. Vergelijk het met een datingbureau: het juiste meubel bij de juiste persoon brengen.

Of het nu een kunststuk of een meubel betreft: wanneer je er verliefd op wordt, ben je verloren.


steven
17-09-2021