Het eerste circulaire matras ter wereld, nu bij Paauwe

Nieuw in onze showroom is de Auping Evolve, 's werelds eerste circulaire matras voor consumenten. Dit circulaire matras is de oplossing voor het enorme afvalprobleem dat matrassen veroorzaken.

Alleen al in Nederland worden jaarlijks zo'n 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Auping Evolve is een matras gemaakt van enkel staal en polyester. Alle materialen kunnen keer op keer opnieuw worden gebruikt voor een nieuw matras. Hiermee sluit de bedden- en matrassenfabrikant uit Deventer de kringloop en draagt het bij aan een wereld waarin niets wordt verspild, maar waarin alles wordt hergebruikt voor de volgende generatie.

Het gebeurt veel: oude matrassen die op de hoek van de straat of langs de kant van de weg worden gedumpt. Jaarlijks worden in Europa alleen al 35 miljoen matrassen weggegooid. Vanwege de complexe samenstelling van aan elkaar gelijmde materialen, vormen deze matrassen wereldwijd een van de grootste onderdelen van het huishoudelijke stortafval. Inmiddels kan een deel van de materialen worden gerecycled, maar na een nieuw leven als bijvoorbeeld ondertapijt of geluidsisolatie belandt het vervolgens alsnog op de vuilstort of in de verbrandingsoven.  

Keer op keer recyclen

Auping Evolve - ontwikkeld in samenwerking met DSM-Niaga - bestaat uit innovatieve, circulaire materialen: staal en ventilerend, zacht polyester. De onderdelen van Auping Evolve zijn dankzij de technologie van Niaga® makkelijk uit elkaar te halen. Hierdoor kunnen de materialen keer op keer op hoogwaardig niveau gerecycled worden. Bovendien is het een zacht matras dat ondersteuning biedt en goed ventileert: alle ingrediënten voor een goede nachtrust.

Eerste circulaire matras ter wereld

Auping is de eerste fabrikant ter wereld die een volledig circulair matras op de markt brengt. Het bedrijf uit Deventer is al jaren bezig met het recyclen van matrassen - en introduceerde in 2011 bijvoorbeeld al het Auping Take Back System, waarbij bij aanschaf van een nieuw matras het oude matras wordt teruggenomen voor demontage en recycling. Oude veren werden bijvoorbeeld al omgesmolten naar opnieuw te gebruiken staal en latex en polyester werd al verwerkt in onder andere isolatiemateriaal en judomatten. Met Auping Evolve gaat Auping een stap verder: een matras wordt een nieuw matras. De kringloop wordt gesloten. 

Auping Evolve bekroond met Red Dot Design Award 2020

De jury van ’s werelds meest gerenommeerde ontwerpwedstrijd, de Red Dot Design Awards, heeft Auping Evolve uitgeroepen als een van de winnaars in de categorie Product Design 2020. Deze Red Dot Award wordt aan Auping Evolve toegekend vanwege de uitmuntende ontwerpkwaliteit van dit allereerste circulaire matras ter wereld.

Één van de duurzame keuzes bij Paauwe

Bij Interieur Paauwe zijn we oprecht blij met de deze duurzame toevoeging aan onze collectie. Ze zijn een welkome aanvulling op onze duurzame meubelen, stoffering en wandbekleding.