Passie en ambacht

Onlangs waren wij voor een projectinrichting op bezoek bij de Zwitserse meubelmaker DeSede en het Italiaanse Giorgetti.

De Sede; het beste leer

Eerst brachten wij een bezoek aan Klingau waar De Sede is gevestigd. Daar werd ons een kijkje getoond in de nieuwe wereld van De Sede. Een wereld met designs van deze tijd, maar nog steeds met een 'obsessie' voor details en afwerking. Qua leerkwaliteit heeft De Sede een naam hoog te houden. Zij kopen alleen de allerbeste huiden die er op de wereldmarkt beschikbaar zijn. Deze huiden worden nauwkeurig geselecteerd en met de hand gekeurd. Van een huid, die gemiddeld zo'n 6m2 groot zijn, blijft na keuring 40% over dat bruikbaar is voor een zitmeubel. Zo komt het dat De Sede maar liefst vier huiden nodig heeft voor een bank.

Giorgetti; meesters in fijnhoutbewerking

Nog onder de indruk van de passie voor leer en zitcomfort bij De Sede, togen we naar Meda net ten noorden van Milaan. Hier is al meer dan 100 jaar de meubelmakerij van Giorgetti gevestigd. Zoals op de foto's te zien is, is dit nog echt een ambachtelijke meubelmakerij, waar vakmensen met hart en ziel meubels maken.

Ook bij Giorgetti is de filosofie dat het basismateriaal van de best mogelijke kwaliteit moet zijn. Het ingekochte hout wordt eerst opgeslagen zodat het kan drogen, vervolgens gaat het naar de zagerij en worden er bruikbare stukken van gemaakt. Hierop wordt er met behulp van mallen uitgetekend wat er gezaagd moet worden.  Het uittekenen is handwerk, waarbij men de best bruikbare stukken hout selecteert. Na het zagen gaan de verschillende onderdelen de droogoven in. Een week later zijn ze droog en schoon om te worden gebruikt voor de vervaardiging van een zitmeubel. Ook dit gebeurt weer met de hand.

Kenmerkend voor de Progretti stoelen zijn de fraaie armstukken van pallisander hout. Deze zware, edele houtsoort heeft een onregelmatig strepenpatroon. Binnen Giorgetti is Mario al vele jaren verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. Hij controleert het meubelframe en hij zoekt de best passende armstukken bij elkaar die voor de stoel moeten worden gebruikt. Wanneer het bijvoorbeeld een bestelling van zes stoelen betreft, zorgt hij ervoor dat die armstukken bij elkaar passen. Het resultaat is een massief houten stoel met een afwerking op het hoogste niveau. 

Geen robots maar vakmanschap

Met regelmaat bezoeken wij meubelfabrikanten, bijvoorbeeld als er een nieuwe productielijn is ingevoerd waarbij de nieuwste technieken worden gebruikt. Indrukwekkend om te zien, maar zelf ben ik meer onder de indruk van het vakmanschap wat ik nu heb mogen bewonderen. Ik hoop van harte dat het ambacht van meubelmaker nog lang zal blijven bestaan.


Johan Paauwe
03-11-2017