Duurzaam wonen

Duurzaamheid blijft een actueel thema. En duurzaam wonen wordt een lifestyle. Het accent bij duurzaam wonen ligt tot op heden op het verduurzamen van de woning en het besparen van energie o.a. met behulp van zonnepanelen, warmtepompen en gasloos wonen. Maar duurzaam wonen betekent ook een duurzaam interieur.

De passie voor het materiaal en de natuur is terug te vinden in elk meubelstuk. Met hoge normen op het gebied van esthetiek en innovatie inspireert TEAM 7 wereldwijd steeds meer mensen om voor een duurzame levensstijl te kiezen.

Bij al onze leveranciers is het verduurzamen van het productieproces een belangrijk aandachtspunt. Denk daarbij aan het reduceren van transport door met lokale producten en toeleveranciers te werken, maar ook aan het hergebruiken van materialen. 

Waar een aantal jaren geleden diverse leveranciers wat kleine zaken regelden om “mooie sier” te maken als maatschappelijk verantwoorde onderneming zie je nu dat de serieuze partijen ook echt werk maken om in het hele productieproces vernieuwingen door te voeren waarbij duurzaamheid als één van de belangrijke uitgangspunten wordt gebruikt. 

Graag presenteer ik u enkele voorbeelden:


Auping Evolve matras

Alleen al in Nederland worden er jaarlijks ca. 1.5 miljoen matrassen afgedankt en weggegooid. Deze conventionele matrassen bestaan uit verschillende lagen materiaal die aan elkaar gelijmd zijn. Daardoor zijn de materialen niet meer van elkaar te scheiden en zijn ze dus ongeschikt voor hergebruik. 

Het Auping Evolve matras wordt geproduceerd zonder gebruik te maken van lijm en zonder schuim of andere gemengde stoffen die ongeschikt zijn voor hoogwaardig hergebruik. Deze circulaire matrassen zijn gemaakt van recyclebaar polyester en staal. De onderdelen worden bij elkaar gehouden door een speciaal hechtsysteem, dat door verwarming omkeerbaar is. Daardoor is het matras aan het einde van de levensduur eenvoudig uit elkaar te halen en te recyclen, zonder verlies van kwaliteit. Een oud matras kan zo dus keer op keer een volledig nieuw matras worden. Dat is circulair.

Alle informatie en de herkomst van de materialen zijn vastgelegd in het Circularity passport. Aan de zijkant van het Evolve matras vind je een Niaga® label dat je kunt scannen met je smartphone. Je ziet dan precies waar het matras van is gemaakt, waar de grondstoffen vandaan komen en hoe het matras gerecycled wordt.


TEAM 7 houten meubelen

In de tijd dat duurzaamheid en milieubewustzijn nog niet hip waren, was het Oostenrijkse TEAM 7 dat al lang. Sinds 1980 maken zij meubelen van massief hout dat slechts bewerkt is met natuurlijke producten. 

Bij TEAM7 is het hele productieproces in eigen hand. Er zijn twee meubelfabrieken, een platenfabriek, een zagerij en ze beheren zelf het woud van 74 ha. Door de korte productieketen is er een kleinere uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen. Er gaat veel aandacht naar het verantwoordelijke en spaarzame gebruik van het hout en naar energiearme productie. Afval wordt zoveel mogelijk vermeden. In de eigen platenfabriek wordt strikt in opdracht geproduceerd om verspilling te voorkomen.

De onbehandelde natuurhouten meubelen staan garant voor authenticiteit. Alle meubelframes zijn zowel van binnen als van buiten gemaakt van massief hout, uitsluitend behandeld met natuurlijke olie en altijd duurzaam geproduceerd.


Leolux Hilco Prime fauteuil

Bij het in Venlo gevestigde Leolux hebben ze alles in het werk gesteld om een lokaal meubel te produceren. Hilco-designer Patrick Belli is afkomstig uit het zuiden van de provincie Limburg, productontwikkeling gebeurde bij Leolux in Venlo, net als de volledige productie van de Hilco Prime.

De hoogwaardige grondstoffen komen allemaal uit de regio. Meest opvallend: het Corus leer, dat komt van Limburgse Limousin runderen. Hun huiden worden regionaal, in een unieke nieuwe productieketen, verwerkt tot schitterend natuurleer. Geproduceerd met probiotics, waardoor er minder water en energie wordt gebruikt dan bij “normaal” meubelleer. Maar ook volledig afbreekbaar en traceerbaar tot aan de weide waar het dier heeft gegraasd.

Een groot verschil met het gebruik van Limburgs leer is het transport. Normaal gesproken legt een huid ongeveer tweeduizend kilometer af van de weide tot de Leolux fabriek. Nu zijn die maar liefst 75% lager. Voor alle overige gebruikte materialen heeft Leolux gebruikt gemaakt van leveranciers binnen een straal van 125 km rondom Venlo.


De Ploeg gordijnstof SEA

De gordijnen en meubelstoffen van De Ploeg staan bekend om de hoge kwaliteit, in samenstelling en stofeigenschappen. Deze zijn ontworpen om bij te dragen aan een goede leef-en werkomgeving. Esthetiek, functionaliteit, comfort en duurzaamheid gaan daarbij hand in hand. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid heeft De Ploeg een circulaire gordijnstof ontwikkeld: SEA.

SEA is gemaakt van aangespoeld plastic. SEA geeft nieuw leven aan plastic zwerfafval dat gedreven vrijwilligers hebben verzameld op stranden. Met dat grensverleggende hergebruik helpt De Ploeg stranden schoon te houden en grondstoffen te besparen.

Het teruggewonnen afval wordt met een innovatief recyclingprocedé toegevoegd aan het spinproces en verwerkt tot een stevig garen. Dit wordt gecombineerd met zachtere materialen om een gordijnstof met een prettige touch samen te stellen. De natuurlijke, aardse uitstraling van het materiaal maakt het moeilijk te geloven dat er plastic flessen, tassen en visnetten in verwerkt zijn. Dat plastic haast niet vergaat wordt nu van nadeel tot voordeel: het maakt SEA onverslijtbaar en duurzaam.


LOLL Designs buitenmeubelen

De strak en vrolijk ogende buitenmeubelen van LOLL Designs zijn al in het oog springend. Maar het meest unieke is dat ze zijn gemaakt van gerecyclede kunststof verpakkingen, zoals melkpakken en wasmiddelflessen. Dit materiaal heet HDPE (High Density Polyetylene) en is ook nog eens geschikt voor alle weersomstandigheden. Mede ook door het gewicht (een Adirondack stoel weegt bijna 20 kg) kunnen de meubelen dus het hele jaar buiten blijven staan.

Verder is LOLL Designs 'cradle to cradle' gecertificeerd en doneren ze 1% van hun omzet aan milieuorganisaties.


Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkelen van vandaag de dag beschikbare duurzame meubelen. Ik ben ervan overtuigd dat in de nabije toekomst het gros van de meubelen duurzaam geproduceerd wordt en duurzaam wonen de norm wordt, zonder concessies te doen aan esthetiek, comfort en kwaliteit.


steven
07-05-2021