Beter Slapen

Slaap is een dagelijks terugkerende toestand waarin je lichaam en geest tot rust komen. Je lichaam herstelt, je spieren ontspannen en je geheugen wordt opgeslagen. Je maakt je klaar voor een nieuwe dag.

Het proces

Slaap is een complex proces in de hersenen dat beïnvloed wordt door een heleboel interne en externe factoren. De gehele slaap, van het naar bed gaan tot en met het opstaan, kan onderverdeeld worden in vier fasen:

1. De voorbereiding

Gapen, branderige en zware oogleden – het zijn duidelijke symptomen waarmee slaap zich aandient. Het is de manier waarop je lichaam laat weten dat het, na een periode van geestelijke en lichamelijke activiteit, toe is aan rust.

2. Het in slaap vallen

Langzaamaan worden we ons minder bewust van onze omgeving. Kenmerkend is dat snelle oogbewegingen overgaan in trage, rollende bewegingen. Bij het in slaap vallen is er sprake van een daling in lichaamstemperatuur. Om dat te bewerkstelligen, geeft het lichaam wat vocht af (transpiratie), dit verdampt op de huid. Een goede ventilatie van je slaapkamer, matras en bed is daarom wel belangrijk.

3. De slaap

De slaap zelf bestaat uit verschillende cycli. Na elke cyclus komen we in een tussenstadium, waarbij we even wakker worden. Gemiddeld ontwaken we zo’n zeven à tien keer per nacht, meestal zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Binnen iedere cyclus van ongeveer 1,5 uur  ga je door de volgende 3 fases:

  • Lichte slaap: Het eerste stadium van je slaap is licht en kort.  Je komt maar een paar keer per nacht in dit stadium terecht. Als je de eerste keer in deze fase komt, zakken je gedachten langzaam weg en beginnen je spieren te ontspannen.  Vervolgens vertraagt je hartslag en daalt je lichaamstemperatuur.
  • Diepe slaap: Na ongeveer 20 minuten worden je lichaam en hersenen bijzonder ontspannen. Op dit punt is de activiteit in je hersenen op zijn laagst. Dit stadium heet ook wel ‘diepe slaap’. Tijdens deze diepe slaap is de kans dat je spontaan ontwaakt het kleinst en ben je het moeilijkst te wekken. Diepe slaap is erg belangrijk voor je fysieke en geestelijke herstel en gezondheid.
  • REM slaap: Na ongeveer 30 minuten in diepe slaap gebeurt er iets vreemds: je brein en lichaam bewegen snel, in plaats van ontspannen te zijn, begint je hart te versnellen, je ademhaling wordt oppervlakkig en je ogen springen van links naar rechts. Je zit in je REM-slaap – genoemd naar deze Rapid Eye Movements. Dit is ook de fase waarin je droomt. Je wordt kort wakker en begint weer een nieuwe cyclus en daal je weer af in de verschillende fasen.
4. Het ontwaken

Tegen de ochtend komt verhoudingsgewijs minder diepe slaap voor, waardoor de overgang naar het wakker worden geleidelijker kan plaatsvinden. Bij het ontwaken, stijgt je lichaamstemperatuur. Dit doet je lichaam zelf, alsof de biologische klok als het ware de verwarming aanzet.

Meet hoe je slaapt

Om beter in slaap te vallen of om je slaapritme te analyseren, zijn er tal van apps beschikbaar. We lichten er 3 uit:
Sleep Cycle Alarm Clock

Sleep Cycle maakt gebruik van de in de smartphone ingebouwde accelerometer om tijdens het slapen de beweging te registreren, die samenhangt met de slaapfase op dat moment. Daarvoor plaats je je smartphone onder je kussen, al is het daarbij wel aan te raden om het toestel ook meteen op te laden. Op die manier kan de app je slaapgedrag analyseren en je wekken in je lichtste slaapfase, de fase waarin je je het minst moe voelt als je opstaat. En heb je Philips Hue-lampen, dan kan je die zelfs programmeren als wake up-light!

Sleep Better

Fitnessapp-expert Runtastic heeft met Sleep Better een goed alternatief voor Sleep Cycle in huis. Sleep Better is wat minder overweldigend als je de app voor het eerst gebruikt en er is een eenmalige in-app aankoop van 1,99 euro nodig om alle functies te kunnen gebruiken. Dan kan je ook bijhouden of je een goede of slechte droom had. Sleep Better brengt dat over een langere periode in kaart, net zoals de slaapomstandigheden (had je gedronken, veel cafeïne op?) en je slaapkwaliteit. De informatie kan worden uitgewisseld met Apple’s gezondheid-app en is dus ook bruikbaar voor andere apps.

Motionx 24/7

Motion X 24/7 is een app die nog een stap verder gaat. Net als Sleep Cycle kan de app je slaapritme monitoren en analyseren, maar daarnaast is het ook mogelijk om je hartritme in rust te monitoren en die te combineren met je slaapritme. Weten of je ’s nachts snurkt of andere rare geluiden maakt? Motion X stelt je ook in staat om tijdens het slapen opnames te maken. En als je regelmatig een powernap doet, dan kan de app je ook daarbij helpen. Overigens ligt de nadruk van MotionX qua snurken op het registreren van geluid.

Vertel ons hoe je slaapt

Een belangrijke voorwaarde voor een goede nachtrust is een goed slaapsysteem. Interieur Paauwe heeft een ruim assortiment slaapsystemen van o.a. Auping, Geltex, Hulsta, Treca Interiors, Team7. De slaapadviseurs van Interieur Paauwe adviseren u graag het slaapsysteem dat het beste bij u past.

Vertel ons hoe u slaapt: wij luisteren naar uw verhaal en geven persoonlijk advies op basis van de drie pijlers van de Slaapdriehoek®:

 

Gebruikte bronnen: Auping, iCulture en Geltex-Inside.

steven
09-02-2017